CVJETNICA I VELIKI TJEDAN
03 Travanj 2020.

Draga braćo i sestre, dragi župljani!

Cvjetnica je, Veliki tjedan i Uskrs. Ove godine proživljavamo ove dane na poseban način obilježene ozračjem suočenosti s bolešću Covid–19. Nadziranje i suzbijanje te bolesti zahtjeva pridržavanje odredbi zdravstvenih djelatnika, mjerodavnih službi u društvu, uputa Hrvatske biskupske konferencije, te osobnu i zajedničku odgovornost koja se odnosi i na pojedinačne vjernike i na našu čitavu župnu zajednicu.

Osim toga, dogodio se i potres. U Zagrebačkoj županiji tolike su crkve oštećene, gotovo porušene… Bogu hvala naša župna crkva Sv. Ivana Krstitelja u Sv. Ivanu Zelini ostala je čitava, iako ima manjih pukotina, ali statika joj nije ugrožena i može, po zaključku struke (statičara i arhitekata) i nadalje služiti onoj svrsi kojoj služi stoljećima. Sada se pokazalo koliko je koristilo ugrađivanje onih skupih čeličnih zatega „sajli“ kojima smo prijašnjih godina učvrščivali lukove na boltama, učvršćivali tlo ispod tornja i čitavog objekta, itd.  Dakako poslovi oko toga još uvijek nisu završeni.

Međutim, dosta je stradala kapela sv. Jurja na Gornjem Psarjevu i sada je neuporabiva. Pukla je bolta na stropu crkve i to se mora popraviti. Dok se to ne popravi nije sigurno u kapeli boraviti niti će se u njoj slaviti sv. Misa, a niti zvona ne zvone dok se ne makne stara bolta, sazida nova i tako učvrste stropovi koji su ujedno i poveznica s tornjem. Dok se to ne obavi zvona ne smiju zvoniti jer bi stradao toranj.

Kapela Duha Svetoga u Vrtačama, također je dosta nastradala, pukao je luk između same lađe i svetišta (između lađe u kojoj se nalaze ljudi u vrijeme Mise i prostora u kojem se nalazi glavni oltar na kojem se slavi Misa). Taj luk je statički bitan i dok se on ne popravi  u kapeli se ne smijemo skupljati, niti smiju zvona zvoniti , jer bi se kod manjeg podrhtavanja tla ili zbog vibracije od zvona, po zaključku struke, taj luk, a onda i čitav strop mogao srušiti.

Na župnom dvoru su isto tako prilična oštećenja: pucanja nekih stropova itd. no, hvala Bogu, župni dvor, kaže struka, nije  statički ugrožen i može u njemu funkcionirati župni ured, a može se u njemu i stanovati.

Svima dragi župljani želimo puno zdravlja, sreće, poslovnog uspjeha i osobnog zadovoljstva u životu. Neka mir Uskrslog Krista bude sa svima vama.

Budući da je stradalo puno crkava, sama zagrebačka katedrala, a i puno obiteljskih kuća i stanova u Zagrebu i okolici, teško ćemo moći od Županije i Ministarstva kulture dobiti bilo kakvu pomoć za popravak naših sakralnih objekata. Stoga vas molim tko kako može, ako može i koliko može pomognite svojom donaciojom na žiro račun župe:

HR 94 236 0000 1101501093 Račun se nalazi u Zagrebačkoj banci ili dakako možete svoj dar osobno donijeti na župni dvor ili u crkvu, ali kad prođe ovo zlo „koronavirusa“.

VELIKI TJEDAN:

VELIKI ČETVRTAK: Blagdan Posljednje Večere… Misa Posljednje Večere u našoj će župnoj crkvi biti u 18 sati. Misa je bez sudjelovanja naroda, bit će samo župnik i kapelan, zbog „korona virusa“. Pozivam sve vas da se u duhu sjedinite s nama i u to vrijeme ili pratite Misu na TV-u ili molite krunicu bilo osobno, bilo obiteljski.

VELIKI PETAK: Dan Isusove Muke, smrti na Križu i polaganja Njegovog mrtvog Tijela u Grob.  Obredi Velikog Petka u našoj će župnoj crkvi početi u 18 sati. Gdje je moguće, molite u obiteljima u to vrijeme žalosna otajstva krunice ili pogledajte film - CD-u  „ Muka Isusova“.

VELIKA SUBOTA:    Obredi Uskrsnuća Isusova počinju u 20 sati. Isto tako po strogoj odredbi naših biskupa bez sudjelovanja naroda. Kod kuće u obitelji, dogovorite se neka netko znakom križa blagoslovi hranu i izmolite kod toga Oče naš. Mi ćemo blagoslov jela obaviti u župnoj crkvi od glavnog oltara u 18 sati. Nikako  NEMOJTE  upotrebljavati blagoslovljenu vodu jer se „ corona virus“ širi kapljično (dakle putem kapljica). Blagoslovljena voda nema u sebi nikakve „posebne“ moći nego je ona samo simbol krsne vode po kojoj smo spašeni.

Na Uskrs pratite sv. Misu preko TV-a ili na radio postajama i na taj način budimo međusobno duhovno povezani.

Svima sretan Uskrs!

                                                                           Vlado Bogdan, župnik

                                                                            Franjo Faltak, župni vikar

Raspored bogoslužja

Sv. Mise nedjeljom
8:00, 9:30; 11:00 i 18:00 sati
Sv. Mise radnim danom
7:30 i 18:00 sati
***

Klanjanje pred Presvetim
četvrtkom nakon večernje Mise

Krunica svaki dan prije večernje Mise

***
Ispovijed

nedjelja - za vrijeme svih Misa

petkom - prije večernje Mise

Župni ured

Utorak - petak
9:00 - 11:00 i 15:00 - 17:00 sati
Subota
9:00 - 11:00 sati

Župni caritas

Utorak
18:00 - 20:00 sati