KRIŽNI PUT
20 Veljača 2015.

U našoj župi, pobožnost križnog puta je utorkom, petkom i nedjeljom u 17 sati.

Kroz četrnaest postaja, možemo razmišljati o četrnaest odluka, koje nas mogu dovesti do slobode služenja, ljubeći do kraja.


1. Osuda: prva odluka koju čovjek treba učiniti, jest osuda grijeha. Kao što piše sveti Ivan u svojoj prvoj poslanici - da budemo sinovi svjetla, trebamo osuditi grijeh i prihvatiti zakon ljubavi, čuvajući se od duha svijeta i antikrista.

2. Prihvatiti križ: druga odluka je prihvatiti zakon ljubavi: „Tko me ljubi, čuvat će moje zapovijedi“.
3. Prvi pad: treća odluka je živjeti blaženstva, prvo od njih možemo uzeti iz Isusovih riječi: „Blaženi koji se ne sablazne o mene“. To pak, može značiti, obratiti se od mentaliteta svijeta i prihvatiti Božju mudrost kao način življenja.

4. Susret s Majkom: četvrta odluka, prihvatiti B.D. Mariju za svoju Majku; to pak može značiti, ući u pravi odnos s Majkom, koja nas po Duhu Svetom u bolima rađa na novi život.
5. Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ: peta odluka je odreći se individualizma i samodostatnosti te prihvatiti ovisnost o drugima, život u organizmu Mističnoga tijela Kristova.
6. Veronika pruža Isusu rubac: šesta odluka je prihvaćati tješenje i utjehu, koje možemo poslije drugima iskazati - „tješiti utjehama, kojima smo sami tješeni“.

7. Drugi pad: sedma odluka je svakodnevno umiranje starog čovjeka, kojeg nosimo u svome tijelu. Proces umairanja, iako težak i bolan, ne treba nas rastuživati u onome što gubimo, već radovati, u onome što postižemo.

8. Isus tješi Jeruzalemske žene: osma odluka je misliti na druge. To je najbolja obrana od samoljublja i egoizma, koje će nas pratiti i napastovati do konca života.

9. Treći pad: deveta odluka je biti strpljiv s vlastitim slabostima, sve dok se kroz njih ne nastani Kristova snaga.

10. Isusa svalče: deseta odluka je živjeti siromaštvo; „gol se rodih, i gol ću umrijeti“. Sloboda od zemaljskih stvari, povećava želju za nebom.

11. Razapinjanje Isusa na križu: jedanaesta odluka je prihvatiti Križ kao sredstvo posvećenja. U Križu je mudrost i snaga za one koji vjeruju.

12. Isusova smrt na križu: dvanaesta odluka je biti vjeran zakonu ljubavi do konca – poslušnost, do konca umrijeti sebi, poput Mojsija (Pnz 32,50.34,5).
13. Isusa skidaju s križa: trinaesta odluka je ne dopustiti da nas išta odvoji od ljubavi Božje, ni smrt.

14. Isusa polažu u grob: četrnaesta odluka je ne žaliti staroga čovjeka koji umire, već se radovati novomu koji u nama nastavlja živjeti i rasti. Što je za mnom, zaboravljam. Prežem za onim što je ispred mene, za Božjim obećanjima čeznem.

Vrijeme korizme je obasjano svjetlom uskrsnuća i zato nam to vrijeme daje, ne samoputokaz, da iz staroga, prijeđemo u novo, već i milost da to možemo učiniti.

To milosno vrijeme nas stavlja u priliku odluke: biti slobodan, prihvaćajući istinsko oslobođenje koje može dati samo Bog. Neka nam Bog, uz poziv na slobodu, da i milost odvažnosti da ju sačuvamo u ljubavi po cijeni i vlastitog života, jer: 
„Tko želi spasiti svoj, izgubit će ga; a tko izgubi svoj život poradi Evanđelja, sačuvat će ga“.

Raspored bogoslužja

Sv. Mise nedjeljom
8:00, 9:30; 11:00 i 18:00 sati
Sv. Mise radnim danom
7:30 i 18:00 sati
***

Klanjanje pred Presvetim
četvrtkom nakon večernje Mise

Krunica svaki dan prije večernje Mise

***
Ispovijed

nedjelja - za vrijeme svih Misa

petkom - prije večernje Mise

Župni ured

Utorak - petak
9:00 - 11:00 i 15:00 - 17:00 sati
Subota
9:00 - 11:00 sati

Župni caritas

Utorak
18:00 - 20:00 sati