APOSTOLSKI NUNCIJ NA OBREDIMA VELIKOG PETKA
03 Travanj 2015.

Na Veliki Petak, 3.4.2015., u obredima Muke Gospodnje u našoj župi, sudjelovao je i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Alessandro D'Errico.

Župnik i dekan, vlč. Vlado Bogdan, na početku obreda pozdravio je Nuncija i upoznao s poviješću župe.

Nakon prvog dijela obreda, službe riječi, Nuncij je održao homiliju u kojoj je progovorio o središnjoj temi naše vjere – križu, jer Veliki Petak je spomen na Kristovu muku i smrt a i drugi dio obreda je klanjanje križu.

Koja je važnost križa – upitao je Nuncij vjernike.

Križ je simbol vjere i to zbog dva razloga. Prvi: Križ nam govori da nas Bog ljubi i ne napušta u teškim situacijama, On je ljubav, Dobri Pastir i uvijek nas čeka. Promatranjem križa možemo vidjeti da Bog nikad ne napušta. Bog je središte našeg života, moj pastir, želi mi dobro, voli me: Bog me ljubi, Gospodin je pastir moj.

Drugi razlog zašto je križ simbol vjere je Isusova rečenica: ''Ako me netko želi slijediti, neka uzme svoj križ svaki dan i neka ide za mnom''.

To trebamo posebno danas razmatrati. Svaki dan susrećemo se sa svojim križem.

To je dobro jer nas pročišćuje da se ne uzoholimo i na taj način smo bliže Isusu na križu. Preko svog križa Isus nas poziva da mu poput Šimuna pomažemo nositi njegov križ.

 

U svojoj homiliji, Nuncij se posebno obratio krizmanicima i mladima te ih potaknuo da se ne boje uzeti svoj križ. Ispričao je priču o čovjeku koji se žalio da mu je u životu teško, da je njegov križ pretežak. Tada mu je Gospodin dao da odabere drugi, njemu lakši. Isprobao je nekoliko križeva i odabrao onoga koji mu je najbolje odgovarao, to je bio isti onaj križ na koji se žalio.

Na kraju Obreda, Nuncij je pozvao vjernike na molitvu za Svetog Oca, da mu molitvom i svojim zalaganjem pomognu u izgradnji Crkve koja izlazi ususret prema svima, koja ne čeka na ljude da dođu k njoj, nego prva pristupa ljudima. 

Raspored bogoslužja

Sv. Mise nedjeljom
8:00, 9:30; 11:00 i 18:00 sati
Sv. Mise radnim danom
7:30 i 18:00 sati
***

Klanjanje pred Presvetim
četvrtkom nakon večernje Mise

Krunica svaki dan prije večernje Mise

***
Ispovijed

nedjelja - za vrijeme svih Misa

petkom - prije večernje Mise

Župni ured

Utorak - petak
9:00 - 11:00 i 15:00 - 17:00 sati
Subota
9:00 - 11:00 sati

Župni caritas

Utorak
18:00 - 20:00 sati