DRUGI NACIONALNI SUSRET OBITELJI
22 Travanj 2015.

Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, održan je 19. travnja 2015. godine održan na Trsatu, u Rijeci.

Bilo je doista poticajno promatrati rijeke ljudi koje su se od jutarnjih sati slijevale prema trsatskom svetištu. Obitelji sa više djece i one sa jedno ili dvoje; bebači u kolicima, pa sve do srednjoškolaca; djedovi i bake; hodočasnički, s ruksacima, svi smo taj dan bili jedno i vrlo dostojanstveno i svečano (iako nas je bilo preko 10 tisuća) posvjedočili Bogu i ljudima svoje vjerničko i ljudsko opredjeljenje, kako nam je obitelj temelj i jezgra života.

Nije slučajno da je za mjesto Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji odabran baš Trsat, jer se je tamo, koncem trinaestog stoljeća, čudesno našla nazaretska kućica, tj. rodna kuća blažene Djevice Marije. Stoga Trsat i nosi naziv „hrvatski Nazaret“. Nazaret je bio dom Svete Obitelji, koja je primjer i uzor života svake katoličke obitelji.

Za temu susreta naši biskupi odabrali su geslo: „Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske“. Jedna od temeljnih ideja nacionalnih susreta jest stavljanje obitelji u središte pozornosti javnoga mnijenja, kako crkvenoga, tako i mnijenja čitavoga društva. Naglašavajući da je obitelj „nositeljica života“ željela se je još više istaknuti uloga obitelji bez koje uistinu nema niti nade niti budućnosti.

Obitelj, kako nam je znano, nije samo nositeljica već i prenositeljica života.

Vjernik zna da je ljudski život dar koji supružnici primaju od Boga te da su oni pozvani taj dar života primiti, činiti da se razvije i raste u svim dimenzijama, kako bi jednoga dana ta ista osoba mogla postati nositelj života Crkve i društva.

Središnji dio susreta svakako je bilo euharistijsko slavlje koje je, u zajedništvu sa svim hrvatskim biskupima i mnoštvom svećenika predvodio kardinal Josip Bozanić.

Lijepu i sadržajnu propovijed uputio nam je umirovljeni krčki biskup Valter Župan. Naglasio je važnost poštivanja dostojanstva muškarca i žene i njihovu nezamjenjivu ulogu kao prvih svjedoka, učitelja, modela po kojima se razvijaju i u koje se ugledaju njihova djeca. Na kraju misnoga slavlja objavljeno je da će treći Nacionalni susret obitelji biti za tri godine u Solinu.

Neka nas prati i čuva zagovor Svete Obitelji.

Marina Turčić

Raspored bogoslužja

Sv. Mise nedjeljom
8:00, 9:30; 11:00 i 18:00 sati
Sv. Mise radnim danom
7:30 i 18:00 sati
***

Klanjanje pred Presvetim
četvrtkom nakon večernje Mise

Krunica svaki dan prije večernje Mise

***
Ispovijed

nedjelja - za vrijeme svih Misa

petkom - prije večernje Mise

Župni ured

Utorak - petak
9:00 - 11:00 i 15:00 - 17:00 sati
Subota
9:00 - 11:00 sati

Župni caritas

Utorak
18:00 - 20:00 sati