''PUTEVIMA SV. MARKA KRIŽEVČANINA''
08 Srpanj 2015.

Predvođeni našim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom, od 1. – 4. srpnja 2015., vjernici naše bjelovarsko – križevačke biskupije hodočastili su putevima hrvatskog sveca i zaštitnika naše biskupije svetog Marka Križevčanina.

Iz naše župe hodočastilo je pet hodočasnika, a s nama i naš župnik prečasni Vlado Bogdan. Hodočastili smo putevima i mjestima koja su životno povezana  s našim mučenikom koji je pogubljen u Košicama 7. rujna 1619. zajedno sa poljakom Melhiorom Grozdiecki i mađarom Stjepanom Pongracz.

Prvi dan doputovali smo u Mađarsku gdje smo posjetili grad Ostrogon i u katedrali Uznesenja BDM slavili te smo imali priliku vidjeti i  moliti nad relikvijom glave sv. Marka Križevčanina. Na putu prema  Košicama razgledali smo i Budimpeštu sa svim njenim poznatim znamenitostima.

Drugi dan hodočašća započeo je svetom misom u katedrali Sv. Elizabete Ugarske u Košicama koja čuva relikvije trojice košičkih mučenika.

Košice su drugi po veličini grad Slovačke, sveučilišno središte sa posebno lijepo uređenim ulicama te obnovljenim fasadama.

U predvečerje drugog dana stigli smo u Trnavu, jedan od najpoznatijih gradova u Slovačkoj koji zbog mnogih crkava nazivaju Slovački Rim, a stara gradska jezgra  ima mnogo građevina u baroknom stilu.

Treći dan u Trnavi posjetili smo isusovačku crkvu Presvetog Trojstva u kojoj su pohranjene relikvije glava dvojice košičkih mučenika Grodzieckog i Pongraza.

I dok se relikvija glave sv. Marka Križevčanina nalazi u ostrogonskoj katedrali, kosti trojice košičkih mučenika položene su u zajednički lijes u uršulinskoj crkvi Sv. Ane u Trnavi koju smo također posjetili. Sveto misno slavlje u Trnavi imali smo u prekrasnoj baroknoj katedrali Sv. Ivana Krstitelja koja je ostavila poseban dojam na nas.

U popodnevnim satima posjetili smo Bratislavu, glavni grad Slovačke sa svojom znamenitom povijesnom jezgrom na istočnoj obali Dunava, a na zapadnoj se smjestio moderni dio grada.

Posljednje odredište našeg hodočašća bio je Graz. Posjetili smo biskupijsko sjemenište, mjesto školovanja Sv. Marka Križevčanina. U kapeli sjemeništa  slavili smo svetu misu i nakon toga prošetali glavnim ulicama Graza.

U večernjim satima prepuni dojmova i duhovno obnovljeni krenuli smo prema domovini sa željom da hrabro svjedočenje i mučenička smrt naših košičkih mučenika , osobito Sv. Marka Križevčanina, bude nadahnuće i poticaj za istinsko svjedočenje  vjere u našem vremenu i na našim prostorima.

Nedjeljka Houška

 

Raspored bogoslužja

Sv. Mise nedjeljom
8:00, 9:30; 11:00 i 18:00 sati
Sv. Mise radnim danom
7:30 i 18:00 sati
***

Klanjanje pred Presvetim
četvrtkom nakon večernje Mise

Krunica svaki dan prije večernje Mise

***
Ispovijed

nedjelja - za vrijeme svih Misa

petkom - prije večernje Mise

Župni ured

Utorak - petak
9:00 - 11:00 i 15:00 - 17:00 sati
Subota
9:00 - 11:00 sati

Župni caritas

Utorak
18:00 - 20:00 sati