ANIMATORSKO LJETO U MALOM LOŠINJU
11 Kolovoz 2015.

Tridesetak mladih naše Bjelovarsko-križevačke biskupije ove je godine sudjelovalo u programu animatorskog ljeta u domu sv. Martina na Malom Lošinju pod geslom: „Ja smjeram na Krista i na Crkvu!“

Zajedno s povjerenikom za mlade naše biskupije, vlč. Zoranom Grgićem – Grgom i časnom sestrom Katarinom Kramarić, tjedan dana učili smo i razmišljali o krepostima i dublje razmatrali Sveto Pismo uz Lectio Divina (meditativnu molitvu nad dijelovima Svetog Pisma).

Odmah po dolasku animatorice su nas podijelile u manje grupe da bi se međusobno bolje upoznali a zatim je svatko izvukao papirić s imenom nekoga iz skupine i za tu osobu molio i trudio se bolje je upoznati u tih tjedan dana. Tako je svatko imao svog „štićenika“ i „anđela“.

Svaki dan započeli smo  molitvom, zajedno smo čistili kuću i okoliš oko nje.

Drugog dana upoznali smo se s prvom stožernom kreposti – razboritošću, naučili nove plesove koje smo potom rado plesali cijeli tjedan, dok je večer bila rezervirana za film.

U srijedu smo nastavili s bansevima i promišljali o pravednosti s animatoricama.

Poslijepodne je s. Katarina podijelila s nama svoja razmišljanja na temu: Isus – kruh života, nakon čega je kao svake večeri uslijedila sveta Misa. Taj dan nam se u plesu pridružio i naš biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak te nas ohrabrio da budemo neumorni u svjedočenju svoje vjere. Večer smo proveli kreativno uz izradu narukvica i dražbu kojom smo jedni drugima činili dobra djela.

Četvrtak smo proveli u šutnji i klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom uz kateheze o jakosti i meditaciji. Kasnije smo imali Lectio Divina na tekstu prispodobe o sijaču. Sportsku večer smo proveli na turniru u odbojci i plesu.

Petak smo započeli jutarnjom molitvom Božanskog časoslova, nastavili razmatranjem o umjerenosti i završili slavljenjem svete Mise u crkvi rođenja Blažene Djevice Marije u Malom Lošinju.

Subota je bio dan kada smo se bolje upoznali s bogoslovnim krepostima te sa župama u našim dekanatima. Radili smo i na programu za cijelu godinu kako bismo bolje povezali mlade unutar naših dekanata. Navečer smo glumili u igrokazima i uz to se odlično zabavili.

Nedjelju smo proveli u druženju na otoku Susku gdje smo slavili svetu Misu u crkvi sv. Nikole.

Na kraju dana otkriveni su anđeli a svatko je svome štićeniku izradio poklon te papir pun pozitivnih misli koje je ta osoba ostavila na druge u tjedan dana zajedničkog druženja.

Sljedećeg dana smo radosno dočekali novu grupu mladih te sretni, zadovoljni, s novim znanjem i sklopljenim prijateljstvima vratili se svojim kućama i župnim zajednicama gdje ćemo se truditi naučeno prenijeti i drugima.

 

Anita Nokaj i Nikolina Valjak

Raspored bogoslužja

Sv. Mise nedjeljom
8:00, 9:30; 11:00 i 18:00 sati
Sv. Mise radnim danom
7:30 i 18:00 sati
***

Klanjanje pred Presvetim
četvrtkom nakon večernje Mise

Krunica svaki dan prije večernje Mise

***
Ispovijed

nedjelja - za vrijeme svih Misa

petkom - prije večernje Mise

Župni ured

Utorak - petak
9:00 - 11:00 i 15:00 - 17:00 sati
Subota
9:00 - 11:00 sati

Župni caritas

Utorak
18:00 - 20:00 sati